Leraren Maken Het Verschil

 

IMG_0320

Vandaag was het zover. De dag waarop het professionaliseringsevent “Leraren maken het verschil” plaats zou vinden. Vanmorgen al redelijk bij tijds vertrokken om rond 8 uur in Utrecht (Beatrixtheater) aan te komen. Na controle van registratie en een eerste kop koffie van die dag zochten we onze zitplaats op. Erben Wennemars opende als dagvoorzitter en kondigde al snel Eric van ‘t Zelfde aan. Voor diegenen die hem niet kennen moeten zeker eens googlen. Er valt genoeg over hem te vinden.

De dag was verdeeld in vier thema’s: dromen – werken – onderscheiden – doen!

In de eerste sessie vertelde Eric over de problematiek die hij ondervond in ‘zijn’ school en hoe hij daar mee omgegaan is. Hij wilde een verschil maken en dat is hem op zijn school in Rotterdam Zuid zeker gelukt. Vervolgens vertelde Erben zijn verhaal, het ergens voor gaan, geloven in jezelf, maar ook jezelf tegenkomen en daar keihard mee geconfronteerd worden.

In de derde sessie kwam Eric van ‘t Zelfde opnieuw het podium op met zijn idee en visie over het basis en voortgezet onderwijs. In de kern kwam het er op neer dat er in het basisonderwijs gebruik gemaakt moet worden van het V.O. Beide typen scholen zouden, samen met sportfaciliteiten, gegroepeerd moeten worden in een soort campus, waarbij er in de bovenbouw van het basisonderwijs vaklessen verzorgd worden door vakdocenten uit het voortgezet onderwijs. Zij zijn immers veel meer en beter geschoold in dat vakgebied? Daarnaast moeten maatwerkexamens en dus ook -diploma’s ingevoerd worden in het V.O.

De 4e sessie werd verzorgd door Adjiedj Bakas, spreker en trendwatcher. Hij nam ons mee in een veranderende wereld. Waar moeten we rekening mee houden en waar valt winst te behalen, want “shift happens”.

De volgende sessie was voor Wouter Siebers, leraar van het jaar in het Primair Onderwijs. Zijn visie is gebaseerd op vier pijlers die in de juiste volgorde plaats (moeten) vinden: contact – verbondenheid – vertrouwen – ontwikkeling. “Als het met de eerste 3 goed zit, volgt de 4e vanzelf.”

Victor Mids deed ons versteld staan hoe eenvoudig we beïnvloed kunnen worden met behulp van een aantal simpele ‘trucjes’.

Jan van Setten zette de komma achter de dag door op een luchtige manier de dag en de belangrijkste punten nog eens met ons door te nemen. Ondanks de lachwekkende manier zat er echter wel degelijk een boodschap en meer in … Kortom, een enerverende en inspirerende dag en zeker aan te bevelen.