DutchGuild | CyberSecurity

cybersecurity - IBM was de gastheer van deze DutchGuild avond

The DutchGuild of Multimedia Engineers is een groep enthousiaste vrijwilligers werkzaam en/of geïnteresseerd in de wereld van Media en Technologie. Regelmatig organiseren zij een thematische avond waarin gastsprekers uit binnen- en soms ook buitenland kennis komen delen.

Een dergelijke avond wordt telkens gehost en gefaciliteerd door een wisselende partij. Gisteravond was het thema “CyberSecurity” en IBM was de gastheer.

In totaal waren er drie gastsprekers. In het eerste onderwerp werd er dieper op de mogelijkheden van beveiliging ingegaan. Zo werd het CIA (Confidentiality, Integrity and Availability) en het “defense in depth” model, aan de hand van voorbeelden toegelicht.

De tweede gastspreker zocht zijn onderwerp meer op het raakvlak van beveiliging en gebruiksgemak. Hoe en waar kan je de beveiliging optimaliseren zonder de gebruiker al te veel ‘lastig te vallen’.  Als overduidelijk voorbeeld werd het wachtwoord genoemd. Veel bedrijven geven het advies een bestaand (en bij de gebruiker bekend) woord te nemen en daarin diverse letters te wisselen met andere tekens. Zo wordt “televisie” bijvoorbeeld “t3l3v1s13”. Het schijnt dat een wachtwoord bestaande uit bijvoorbeeld 4 lossen woorden die onderling niets met elkaar te maken hebben beter te onthouden zijn en ook nog eens veiliger zijn.

De derde spreker was een professioneel hacker. Hij nam ons mee in de wereld van het hacken. Wie zijn deze mensen, hoe gaan ze te werk. Op een luchtige manier en aan de hand van veel beeldmateriaal maakten we ‘kennis’ met deze groep. Zijn live(!) voorbeelden waren bizar – websites waar:

  • wapens online gekocht kunnen worden
  • servers bestookt kunnen worden (betalen per uur, met garantie!)
  • het laten molesteren van een individu (duurder indien voorzien van bodyguards) de normaalste zaak lijkt

Kortom: een zeer interessante avond waarvan het onderwerp van mij zeker nog wel een keer op de agenda mag.

Cybersecurity was het onderwerp van deze thema avond van de DutchGuild