NABShow 2015

Studiereis NAB 2015

logo nabshow

Voor de derde keer ga ik samen met een aantal collega’s de NAB bezoeken. Dit jaar bestaat dit bezoek uit een combinatie van doelen. Het deel voor de opleiding Media System Engineer (MSE) bestaat uit een workshop, een conferentie, een meerdaags bezoek aan de NABShow (beurs) en een deel waarin we, met behulp van doordachte meetings, het uitgedachte pad verder gaan concretiseren. Kortom een uitdagend en hopelijk inspirerend bezoek.

Dag 1: vrijdag 10 april

Deze dag bestaat voornamelijk uit de reis naar Las Vegas toe. Twee taxi’s brachten ons in de ochtend naar Schiphol. Ondanks een gekantelde vrachtwagen, waardoor een kleine vertraging optr waren we op tijd. Helaas had ook het vliegtuig een vertraging en na ruim een uur wachten vertrokken we. Ook de douane in Minneapolis werkte niet mee. Een enorme rij mensen, zeker 8 balies, waarvan er helaas maar twee bemand werden. Geluk bij een ongeluk had onze aansluitende vlucht naar LasVegas ook vertraging en zo kwamen we, met het tijdsverschil meegerekend, toch nog om 18:00 uur aan. een snelle hap in het Rainforest café en zo kwam er, na ruim 24 uur een einde aan de eerste dag.

Dag 2: zaterdag 11 april

De dag begon vroeg. Om 8 uur verzamelen in de Convention Centre betekent dat er daarvoor ontbeten moet zijn,  er gereisd moet worden naar het Convention Centre en de aanmelding bij de NAB voltooid moet zijn. Ruim op tijd hebben we ons gemeld. Na wat formaliteiten en het ondertekenen van een “vrijwaringsbewijs” vertrokken we per bus naar Ghost Town, een verlaten goudzoekersstadje in de woestijn op ruim een uur rijden van Las Vegas. Daar werden we in groepen verdeeld. Elke groep kreeg een instructeur toegewezen en na wat handen schudden kregen we een eerste training in het vliegen en filmen met een Drone.

Zoals het een echte workshop betaamt bleef het uiteraard niet bij theorie alleen en mochten we om beurten ‘hands on’ met een DJI Phantom 2 vliegen. Zo heb ik in een relatief korte tijd toch maar mooi wat ervaring opgedaan met het starten, opstijgen, landen en vliegen van diverse figuren. Uiteraard werden de veiligheidsinstructies niet vergeten.

Daarnaast kregen we per groep de mogelijkheid om kennis te maken met de DJI Inspire 1. Een drone die door twee personen gebruikt kan worden. Terwijl de ene vliegt kan de ander de camera besturen. Aangezien de output via HDMI naar een scherm gaat biedt dat ook de mogelijkheid om diezelfde output naar een bril te sturen. Dat geeft je het directe beeld van de camera. Ontzettend gaaf om te doen. Al met al een zeer geslaagde dag die ‘s avond met een heerlijk diner bij Blossom en een afzakkertje op 23 hoog, met een waanzinnig uitzicht over Las Vegas, werd afgesloten.

Besturen camera DJI Inspire 1

Dag 3: zondag 12 april

Vandaag bestond de gehele dag uit het volgen van diverse sessies tijdens de conferentie. Drie sessies waren erg goed en passen goed bij, of geven meer inzicht in de opleiding Media System Engineer.

De eerste twee waren van dezelfde spreker en waren min of meer een logisch gevolg van elkaar. Het onderwerp was het ‘bouwen’ van een 4K Editing suite. Onderwerpen als hardware, platform, drivers, memory, CPU, GPU en harddisk passeerden de revue. Wat zijn de do’s en de don’ts. Waarmee kan je een goedkoper en minimaal systeem bouwen en waaruit bestaat een “Dream Machine”.

De opvolgende sessie ging over het optimaliseren van Adobe Première Pro, waarbij zonder pardon de nieuwste versie getoond en gebruikt werd. Alhoewel de sessie een overlap had met de vorige wist Jeff Greenberg op een vlotte manier te boeien tot het einde.

De laatste sessie had als titel “Beyound the full HD” waarin al snel duidelijk werd dat bandbreedte en opslagcapaciteit nog wel een issue is. In een vlot tempo kwamen onderwerpen als HD, Ultra HD, 4K, 8K, codecs, interframe, intraframe, GOP, 4:4:4 en 4:2:2 voorbij. Voorlopig liggen er nog uitdagingen genoeg.

Dag 4 en 5: maandag 13 en dinsdag 14 april

Beide dagen hebben we besteed om onze lijst met leveranciers af te gaan, gesprekken aan te knopen, producten te bekijken, demo’s te aanschouwen en beslissingen te nemen. We hebben o.a. gekeken naar:

Dag 6: woensdag 15 april

Met diverse leveranciers / fabrikanten hadden we een afspraak gemaakt op hun booth. Deze dag hebben we Sony, Grass Valley en JVC bezocht.

Dag 7: donderdag 16 april

‘s Morgens om 2:45 uur lokale tijd hadden we afgesproken om te verzamelen. Uitchecken en met een taxi naar het vliegveld waarna we, via Atlanta, naar Orlando vlogen.

Dag 8 en 9: vrijdag 17 en zaterdag 18 april

Beide dagen hebben we besteed aan overleg. In twee synchroon lopende sessies kwamen relevante onderwerpen aan bod. Enorm goed om het zo te doen. De dag reizen was voldoende om de gedachten alvast een beetje te ordenen. Daarna samen brainstormen, voor- en nadelen afwegen en gezamenlijke beslissingen nemen was super. Dat er  beide dagen een expert uit ‘het veld’ aanwezig was bleek al snel een enorme meerwaarde. Aan het einde van de zaterdagmiddag zijn we, wederom via Atlanta, vertrokken richting Schiphol, Amsterdam.

Dag 10: zondag 19 april

Moe en vol nieuwe ervaringen en inspiratie kwamen we rond het middaguur weer in Nederland aan. NAB2015 en de dagen erna waren zeer waardevol en er ligt een mooie uitdaging om dat te reflecteren op ons onderwijs.

1 gedachte over “NABShow 2015”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.