Podcasts

Al een aantal jaren luister ik graag naar verschillende soorten podcasts. Sterker nog, ik heb er ooit een iPod classic voor aangeschaft. Natuurlijk staat daar ook muziek op en mag ik graag naar een audioboek luisteren, maar de meeste (reis)tijd verslijt ik toch wel met een verzameling podcasts. Hieronder een kleine opsomming die je terug kunt vinden op mijn iPod. Ik hou me meer dan aanbevolen voor aanvullingen, goede suggesties en tips. Genre zal wel duidelijk zijn na het lezen van deze post

 

Eén van de eerste podcasts waar ik naar ben gaan luisteren. Volledig toegespitst op het ecosysteem Apple. Regelmatig brengen de drie heren een audio of video podcast uit waarbij diverse Apple nieuwtjes besproken worden. Samen met de website en de zeer actieve community leveren ze veel informatie. Qua podcast een informatief verhaal, af en toe vermakelijk en soms een beetje satirisch of gewoon flauw. Als een een nieuwe podcast ‘uit’ is zal ik het zeker niet laten om deze te beluisteren.

Als snel ging ik op zoek naar meer Nederlandse podcasts en kwam Tech45 tegen. Een podcast over het web, gadgets en technologie zoals ze het zelf zeggen. Vijf Vlamingen en één Nederlander maken wekelijks een podcast van (meestal) meer dan een uur, waarbij ze vaak behoorlijk intensief discussiëren over de gekozen onderwerpen. Voor de meeste van de deelnemers geldt ook hier een duidelijke voorliefde voor het Apple platform, maar ook Android komt regelmatig langs. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van deze podcast geworden. Ik heb zelfs een groot deel van hun eerder opgenomen podcast geluisterd. De kwaliteit is er alleen maar beter op geworden. Een aanrader voor een ieder die zich bezig houdt met web, gadgets en technologie. Meer informatie is te vinden op hun website.

 

De derde Nederlandstalige podcast welke ik wekelijks ben gaan volgen is de ITBende. Af en toe inderdaad een bende, bijvoorbeeld omdat de gastheer niet goed uit zijn woorden komt. Toch ook een aanrader aangezien er behoorlijk wat aan IT informatie voorbij komt en daar zitten soms best aardige en interessante onderwerpen tussen. Een aantal deelnemers aan de podcast hebben hun sporen ondertussen ook wel verdiend in de IT wereld. In tegenstelling tot voorgaande podcasts zijn de mannen van de IT Bende juist niet Apple minded en komt Microsoft, Andriod en Linux volop aan bod. Zeker eens leuk om te gaan luisteren. Voor meer informatie verwijs ik naar de website of zoek de podcast in iTunes.

 

“Deze week in IT” is een wekelijkse podcast van de NGN. In ongeveer 10 minuten worden 2 à 3 onderwerpen behandeld en krijg je de mening hierover van de twee gastheren. Kort maar krachtig en over het algemeen een helder, eerlijk beeld met de plus- en minpunten. Ideaal om snel even de laatste ontwikkelingen mee te nemen over allerlei IT onderwerpen. De website en de community van NGN is vele malen groter dan de podcast. Ze organiseren regelmatig bijeenkomsten over interessante onderwerpen. De NGN is een grote club met betaalde deelname. Gelukkig is de podcast gratis 😉

 

De IDG Newsservice groep levert de video podcast “Webwereld” waarin door middel van korte video’s van meestal enkele minuten, het laatste wereldwijde web en technologie nieuws, kort en zakelijk gebracht wordt. Ook hier weer ideaal om het laatste nieuws bij te houden.

 

Twee jonge gastheren praten je wekelijks in ruim een uur bij over Apple, gadgets en technologie. Vaak gebeurt het op een behoorlijk chaotische manier,maar dat maakt het ook wel weer leuk om naar te luisteren. Toch zit er ook wel degelijk een serieus verhaal in. Deze podcast luister ik echt als ik ‘even’ wat anders wil. Regelmatig zeer vermakelijk om de visie te beluisteren van deze enthousiastelingen. Meer informatie over deze Nederlandstalige podcast is te vinden op hun website.

 

De website van MacMost staat o.a.boordevol korte screencasts waarin getoond wordt hoe je ‘dingen kan doen op je Apple devices’. In de video podcast, die soms meer dan eens per week uitkomt, laat de gastheer meer dan duidelijk zien hoe het in z’n werk gaat. Zeer diverse onderwerpen op Mac, iPhone, iPad, iPod en AppleTV komen aan bod. De regelmaat is zo hoog dat ik toch wel vaak diverse afleveringen ongezien verwijder omdat ik er gewoonweg niet aan toe kom. Een video podcast is onderweg dan toch weer net even lastiger dan een audio podcast.

 

The TeacherCast Podcast is een Amerikaanse Podcast voor en door docenten betreffende het gebruik van (Apple) technologie in het onderwijs. Af en toe pik ik er een aflevering uit waarvan ik het vermoeden heb dat het interessant kan zijn. Je moet wel beducht zijn op de enorm enthousiaste manier van vertellen en reageren (“Amazing things…”). Aangezien het allemaal gebaseerd is op de Amerikaanse onderwijsmarkt is het niet altijd even relevant voor ons. Maar desalniettemin af en toe ook best aardig om eens naar te luisteren. Naast de podcast is er ook een website met aardige artikelen of app reviews. Meer informatie is te vinden op de website zelf.

 

Onlangs ben ik gestart met Google EduCast. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van de audio belabberd slecht. Zo erg dat ik van de drie afleveringen er geen één volledig geluisterd heb. Op dit moment ben ik dan ook voornemens om het abonnement op deze podcast weer te annuleren. Fijn dat zoiets erg makkelijk gaat in iTunes. Geen opzegtermijnen, geen …. ellende.
 
De laatste twee die ik hier noem (Windows Weekly & Engadget) staan sinds twee weken op mijn iPod en tot op heden heb ik (helaas) geen tijd gehad er naar te luisteren. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in.