OS X | Archive Utility

Al jarenlang kent OS X een ingebouwde functie om archief bestanden te kunnen maken of uit te kunnen pakken. We kennen dit formaat beter als het zip-bestand en de applicatie die daar voor zorgt heet Archive Utility en wordt dus standaard meegeleverd met OS X. Ontzettend handig in gebruik als je snel even iets wilt zippen om te versturen via het internet bijvoorbeeld. Toch hoor ik ook nog wel eens wat klachten over deze tool omdat er “niets in te stellen zou zijn”. Niets is minder waar.

Tijdens het (un)zippen van bestanden pakt OS X, met behulp van “Archive Utility” de bestanden standaard uit in de folder van dat moment. Wil je deze voorkeuren wijzigen kan dat echter ook. Navigeer naar de volgende locatie:

/System/Library/CoreServices/Applications

ArchiveUtiliy: pad naar bestand

Daar vind je de “Archive Utility.app”. Door deze app uit te voeren krijg je de mogelijkheid om via het menu de eigenschappen aan te passen.

ArchiveUtiliy voorkeuren kiezen

Ben je iemand die regelmatig deze voorkeuren zou willen wijzigen? Dan is het wellicht slim om deze voorkeuren ook bereikbaar te maken vanuit System Preferences. Om dat voor elkaar te krijgen klik je met rechts op “Archive Utility.app” en kies je in het snelmenu “Show Package Contents” en navigeer je vervolgens naar

Contents » Resources » Archives.prefPane

Door dit bestand uit te voeren wordt gevraagd of je het wilt installeren. Uiteraard zijn hier beheerders rechten voor nodig. Vanaf nu zijn de voorkeuren van “Archive Utility” snel via System Preferences te wijzigen.

ArchiveUtiliy voorkeuren installeren

Mocht je besluiten dat je het het voorkeuren venster weer wilt verwijderen is een rechtsklik voldoende om die optie weer te geven.

ArchiveUtiliy Preferences verwijderen