ISE 2016

ise2015 Voor de derde keer heb ik de ISE (Integrated Systems Europe) bezocht.

De ISE gaat volledig over AV en Systeem Integratie, bestaat al sinds 2004 en is elk jaar alleen maar groter geworden. Van zo’n 3.500 bezoekers in 2004 tot 60.000 vorig jaar. Dit jaar werd het evenement zelfs uitgebreid met een extra dag. De ISE vond plaats van dinsdag 9 t/m vrijdag 12 februari 2016 in de RAI in Amsterdam.

Vanuit de opleiding MediaTechnologie ben ik samen met een collega alle vier dagen geweest met elke dag een ander doel. Op dinsdag was de aftrap en dat was ook de enige dag dat we voor ‘onszelf’ konden gebruiken. Al snel blijkt dan dat de gesprekken met een aantal standhouders eigenlijk te veel tijd in beslag neemt. Diezelfde dag hebben we ook gebruikt om alvast ideeën op te doen voor het bezoek aan de ISE met studenten (woensdag) en collega’s (vrijdag).

ISE2016_01

Op woensdag hebben we leerjaar 2 van de differentiatie MediaBeheer meegenomen over de beurs. We hebben voornamelijk aandacht besteedt aan de nieuwe ontwikkelingen en de connectie met de opleiding gelegd.

Op donderdag met nog twee andere collega’s (opleiding MediaManagement en Redactioneel Medewerker) een rondje gemaakt om de studiedag van de dag erop voor te bereiden.

Vrijdag zelf bestond uit een studiedag van genoemde vakgroepen en mijn eigen vakgroep. Voor MediaTechnologie hadden we een programma samengesteld dat bestond uit twee delen. In de ochtend hebben we een bezoek gebracht aan:

  • Cisco, waar we gekeken hebben naar de mogelijkheid om Collaboration Meeting Rooms te gebruiken binnen de development differentiatie.
  • LG, om de ontwikkeling van displays en in het bijzonder de oled schermen te bekijken
  • OneLan, waar we gekeken en gesproken hebben over de develop mogelijkheden in de wereld van digital signage

Uiteraard hebben we tussendoor allerlei nieuwe ontwikkelingen bekeken, besproken en geprobeerd. Na de lunch hebben collega’s zich verspreid. Op basis van interesse werden diverse specifieke stands bezocht of werd er ‘een rondje’ gemaakt om diverse indrukken op te doen.

ISE2016_02

Al met al hebben we een prima en zinvolle studiedag gehad waarin wederom duidelijk werd dat de digitale wereld zich razendsnel ontwikkeld. Het is dan niet meer dan logisch en goed om als docent op de hoogte te zijn en te blijven van diezelfde ontwikkelingen. Wat mij betreft volgend jaar weer!


 

N.B. In een aantal jaar tijd zie je de ontwikkelingen juist op dergelijke beurzen gebeuren.

Voorbeeld: Dataton staat met het product WatchOut al jaren op de ISE. Twee jaar geleden was het alleen nog een playout naar schermen. Vorig jaar zagen we daar de 3D mapping bij komen, terwijl er dit jaar al geen playout naar een schermen meer getoond werd.

[update] Een samenvatting is inmiddels op het Youtube kanaal van ISE beschikbaar.