Veel partijen in de IT sector doen aan certificeringen zoals Microsoft, Apple, HP, Cisco, Juniper, VMWare en vele anderen. Uiteraard zijn er redenen waarom deze bedrijven mogelijkheden voor certificering aanbieden. Eén van de redenen is het consolideren van de techniek of het merk dat het bedrijf voert. Maar belangrijker is het nut, het doel voor diegenen die zich scholen en uiteindelijk een examen doen om zich te certificeren. Met andere woorden: “Wat heb je er aan als werknemer” of in ons geval “Wat heb je er aan als student”. Er zijn dan vele voordelen te noemen, waaronder:
- Je dwingt jezelf een bepaalde hoeveelheid theorie te bestuderen en te kennen (kunnen toepassen)
- Jezelf ‘bewijzen’
- Bewijs van kennis op een internationaal erkend niveau
- Staat goed op je C.V.
- Aantoonbare kennis door een erkende organisatie
- Eerder kans op een stageplek / baan
- Je wordt onderdeel van een professioneel netwerk / community (bijv. MCP)
- De ‘kick’ van het behalen van een examen
In onze opleiding (MediaTechnologie op het GLR) geven we studenten dan ook de kans om één of meerdere certificeringen te behalen. Vooralsnog hebben we gekozen voor twee platformen: Microsoft en Apple.
Een aantal jaren geleden zijn we gestart met een Microsoft traject wat destijds MCSA (Microsoft Certified System Administrator) heette. Tegenwoordig wordt die naam opnieuw gebruikt al betekent het nu wat anders (Microsoft Certified Solutions Associate). Het bleek echter al snel dat dit veel te lastig is voor MBO jongeren. Een aantal redenen daarvoor zijn:
- de hoeveelheid stof die geleerd moet worden
- de abstractie van de stof
- de Engelsetaal
- de praktijkervaring die gevraagd wordt, maar die een MBO student mist
Gelukkig hebben partijen als Microsoft dit ook ingezien en hebben ze een instapniveau ontwikkeld: MTA wat staat voor Microsoft Technology Associate. Deze modules zijn perfect afgestemd op het MBO. Al snel hebben we als opleiding deze vorm omarmd. In het begin bleek dat weinig bedrijven hier iets van wisten, maar als je nu kijkt naar de IT opleiders in Nederland bieden velen de mogelijkheid tot een MTA aan.
Microsoft heeft voor IT opleidingen een viertal interessante modules (IT Infrastructure Track), naast dat er ook een aantal zijn voor development Development en Database track):
- Exam 98-349: Windows Operating System Fundamentals
- Exam 98-365: Windows Server Administration Fundamentals
- Exam 98-366: Networking Fundamentals
- Exam 98-367: Security Fundamentals
Apple heeft er twee:
- Mac Integration Basics
- Mac Management Basics
Ondertussen hebben we aardig wat ervaring op kunnen doen met de mogelijkheden tot en binnen MTA. Binnen de opleiding bieden we twee MTA modules aan tijdens de lessen in het tweede leerjaar:
- Windows Server Administration Fundamentals
- Networking Fundamentals
De boeken, de presentaties, de proefvragen en de examens zijn in het Engels. De lessen bestaan voornamelijk uit theorie. We zochten dus nog iets, een boek of methode, die we ervoor konden gebruiken. De eisen waren duidelijk:
- Nederlandstalig
- Eenvoudige instap
- Praktijk gericht
- Helder en duidelijk beschreven
- Aansluitend / voorbereidend op het boek “Windows Server Administration Fundamentals” dat immers de leerstof bevat dat erop volgt
We hebben uiteindelijk de, voor ons, ultieme oplossing gevonden in de serie “Netwerkbeheer met Windows Server …” van Jan Smets (Uitgeverij Brinkman). In de structuur die we de laatste twee jaar nu hebben toegepast laten we de studenten twee periodes (2 keer 7 weken) werken uit het boek. In periode 3 en 4 krijgen ze dan de twee MTA modules aangeboden (Server en Networking Fundamentals). Daarna hebben een aantal studenten de smaak te pakken en gaan in eigen tempo en zelfstandig de andere modules bestuderen. We bieden elke periode een mogelijkheid tot examen en herkansing.
Ook voor het maken van examens hebben we een redelijk beheersbare structuur gevonden. Mocht er interesse zijn of wilt u meer weten? Neem gerust contact op.