ISE 2015

Logo_ISE_color  Vorige week, van dinsdag t/m donderdag was de ISE  in de RAI in Amsterdam. Drie dagen ben ik daar geweest om een deel van al die ontwikkelingen met eigen ogen te mogen zien. Heel veel 4K, LED diverse vormen van Digital Signage, Touch Screens aan de wanden, in tafels. Te veel om hier even op te sommen of te bespreken.

Wat echter interessanter is, zijn de mogelijkheden voor het onderwijs. Niet eerder is het me zo duidelijk geworden dat zoveel disciplines bij elkaar komen. Kijkend naar het Grafisch Lyceum Rotterdam in zijn geheel zijn er zoveel opleidingen die relevantie kunnen vinden op de ISE. Ik zie combi’s tussen (digital) sign, DTP, interactief vormgeven, media development en de media system engineer in opdrachten met narrow casting. Of gamedevelopment, media management en game art samenwerkend aan een project voor een enorme iPhone.

Kortom, ik geloof steeds meer in het werken vanuit projecten waar verschillende opleidingen elkaar vinden. Studenten die een basiskennis hebben en bepaalde concepten snappen, werken samen aan een project. De benodigde kennis vergaren ze gedurende dat project, omdat het van belang is, omdat het toepasbaar is, omdat het op dat moment nodig is. Belangrijke vaardigheden als samenwerken, communicatie, probleem oplossend vermogen, (technische) creativiteit, kritisch denken en sociale vaardigheden kunnen dan volop de aandacht krijgen en daar kan flink mee geoefend worden.

Ik zie vele mogelijkheden en dat alleen door een bezoek aan de ISE. Ik ga volgend jaar weer ….