Op donderdag 16 januari jongstleden organiseerde SLBDiensten i.s.m. Microsoft een sessie waarin VO- en MBO instellingen meer te weten konden komen over de MTA certificeringen. De bijeenkomst was gratis en ik mocht daar een presentatie geven over “The Best Practices”. Uiteindelijk waren er zo’n 55 personen aanwezig, waaronder contactpersonen van SLBdiensten, bestuurders, (ICT-)docenten en andere medewerkers die geïnteresseerd waren in MTA-certificering.
Uit de twee presentaties die door bedrijven gegeven werden bleek al snel dat er tegenwoordig veel meer dan alleen een diploma van studenten verwacht wordt. Een diploma is niet meer afdoende. Andere vaardigheden (21st Century Skills?) en concrete kennis en vaardigheden zijn van belang. Extra certificering, waarmee een student niet alleen inzet en kennis aantoont kan hem/haar ook een duidelijke voorsprong geven ten opzichte van diegenen die het niet doen en daar wellicht een achterstand mee oplopen. Die urgentie werd ons wel duidelijk gemaakt.
Na de pauze mocht ik de manier van werken binnen de afdeling MediaTechnologie van het GLR over het praktische deel van MTA toelichten. In mijn verhaal heb ik de volgende onderdelen aan bod laten komen:
- de aanloop naar de keuze voor certificering
- de keuze van de modules en het leerjaar
- de voorbereiding naar het examen toe
- ‘engagement’ en hulpmiddelen buiten de lessen om
- de examens zelf
- de examenruimte en de flexibele inzet
De presentatie is door SLBDiensten via SlideShare openbaar gemaakt en kan je hier vinden of via de download pagina op deze site.