.DS_Store

Als OS X gebruiker in een Windows omgeving kom je vaak .DS_Store bestanden tegen. Deze bestanden worden door de Finder aangemaakt in elke folder die in OS X gebruikt wordt. Dus in de folders op de Mac zelf, maar ook op externe HD’s, USB sticks en netwerkvolumes.

De .DS_Store bestanden worden door OS X gebruikt om extra informatie (metadata) in op te slaan waaronder de weergave, de kleuren, attributen van de folder en de positie van de icons. De naam staat voor “Desktop Services Store”. Doordat de bestandsnaam begint met een . (punt) wordt de bestanden binnen de Finder niet weergegeven. Dat is een eigenschap van de Finder.

Windows kent een soortgelijk bestand: “desktop.ini”. Doordat de verkenner in Windows bestanden die beginnen met een punt wel toont worden de .DS_Store bestanden in Windows shares vaak als vervuiling gezien.

Er zijn verschillende oplossingen om van die .DS_Store bestanden af te komen. Hieronder noem ik er een aantal zonder hiermee volledig te willen zijn.

1. Door het volgende commando uit te voeren in de terminal worden er geen .DS_Store bestanden meer geschreven in netwerk folders (NFS, AFP, SMB/CIFS en WebDAV)

defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores TRUE

2. Download het programmaatje Ds Store Remover. Hiermee is het eenvoudig om bestaande .DS_Store bestanden uit (netwerk)folders te verwijderen

 

3. Wil je al je .DS_Store bestanden verwijderen van je Mac? Gebruik dan volgend commando in de terminal:

sudo find / -name ".DS_Store" -depth -exec rm {} ;