Bootable USB maken voor OS X El Capitan

Het is erg handig om een opstartbare USB stick met daarop de installer van OS X 10.11 oftewel ‘El Capitan’ achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld bij het installeren van meerdere Mac’s of de herinstallatie of bij het troubleshooten of bij installatie als VM. Kortom reden genoeg om er even wat tijd in te steken. De handleiding is met zorg samengesteld, maar zoals gewoonlijk aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid.

Stap 1

Zorg dat de installer in de folder Applications staat. Indien je de installer niet meer hebt kun je deze opnieuw downloaded uit de App Store.

Stap 2

Formatteer een USB stick van 8GB of groter met behulp van Disk Utility. Geef het de naam ‘install’ (zonder quotes), kies als format OS X Extended (Journaled) en als schema GUID partition Map. Eventueel mag de naam anders zijn, maar in het vervolg van deze handleiding gaan we van de naam ‘install’ uit.

Stap 3

Let op! dit commando zorgt ervoor dat alle data van de USB stick gewist wordt.

Open de terminal, kopieer en plak het volgende commando

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/install --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

usbInstallerElCapitan02

Vervolgens moet je het wachtwoord opgeven van een beheerder en zal de USB stick geformatteerd en voorzien worden van de OS X El Capitan installer. Dat hele proces kan overigens wel even duren.

Stap 4

De USB stick is klaar voor gebruik.

usbInstallerElCapitan03