OS X en Windows Shares

Als OS X gebruiker is het prima vertoeven in een Windows omgeving. Al een tijdje maak ik, met veel plezier, gebruik van beide platformen. De server die ik gebruik heeft Windows 2012 en de client OS X 10.9.3. Al tijden maak ik gebruik van een scriptje dat er voor zorgt dat een aantal Windows Shares gemount worden bij het inloggen. Echter gevoelsmatig heb ik het idee dat sinds de update naar OS X 10.9.3 het verbinden met deze shares een stuk trager verloopt. Na wat onderzoek op internet en in de praktijk lijkt het alsof de oplossing ligt in het aanroepen van de shares.

De regel code die ik gebruikte bevat het protocol SMB (Server Message Blocks) en zag er als volgt uit:

mount volume “smb://servernaam/share”

Na het wijzigen van SMB in CIFS (Common Internet File System) gaat het benaderen van de shares voor mij veel sneller. Het kan toeval zijn, maar voor mij werkt het in ieder geval. Wellicht dat het bij een volgende update of versie weer anders is.

Om het verhaal compleet te maken volgt hieronder een korte beschrijving van het totale script en de manier waarop deze gebruikt kan worden.

Stap 1.
Open Apple Script Editor en start een nieuw document

Stap 2.
Typ de code. Een voorbeeld zie je in de afbeelding:

Als je meerdere shares wilt mounten herhaal je het blok met “try …. end try”. “End tell” blijft dan de laatste regel.

AppleScriptEditor

 

Stap 3.
Klik op de knop “Compile” in het menu van Apple Script Editor, de code wordt gecompileerd en zal er als volgt uit zien:

2014-05-30_12-13-46

 

Stap 4.
Sla het script op en open vervolgens System Preferences » Users and Groups. Selecteer het account waar je het script aan wil koppelen en selecteer vervolgens het tabblad “Login Items”

2014-05-30_12-18-28

Stap 5.
Klik op het plus-teken onderin en selecteer het zojuist opgeslagen script. Vanaf nu zal het script automatisch uitgevoerd worden als er ingelogd wordt het het desbetreffende account.

2014-05-30_12-21-51